Noodzaak voor behandeling?
Gingivitis (tandvleesontsteking)
Net als bij parodontitis verloopt deze ontsteking meestal zonder klachten. Op plaatsen waar de tandplaque niet goed wordt verwijderd ontstaat gingivitis. Indien deze situatie blijft bestaan is er een grote kans dat deze ontsteking zich zal uitbreiden naar het kaakbot.
Het tandvlees kan ook meer acuut ontstoken raken. De acute vorm geeft in tegenstelling tot de chronische vorm meestal wel veel pijnklachten. Het gaat hierbij meestal om een infectie veroorzaakt door specifieke bacteriën die het tandvlees van binnenuit zo sterk irriteren, dat er een grote beschadiging optreedt en poetsen zeer pijnlijk wordt. Roken en stress kunnen hierbij een rol spelen. Om verdere klachten en weefselverlies te voorkomen is behandeling zeker noodzakelijk.
Parodontitis (kaakbotontsteking)
Parodontitis is een veel voorkomende aandoening. Door parodontitis kan gebitsverlies optreden. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de kauwfunctie, het uiterlijk en het spreken. De parodontale ontsteking kan echter ook een negatieve invloed hebben op de algemene gezondheid. Vooral bij suikerziekte, hart- en vaatziekten en zwangerschap kan parodontitis tot ernstige complicaties leiden. Roken bevordert het ontstaan van parodontitis en leidt tot snellere afbraak van het kaakbot. Preventie en behandeling zijn dus van groot belang.
Te dik of terugtrekkend tandvlees
Soms heeft het tandvlees een bijzonder ongunstige vorm. Het tandvlees kan zonder directe oorzaak te dik of in andere gevallen te dun en teruggetrokken zijn. Hoewel deze situatie niet gebitsbedreigend is en geen ontstekingsproblemen behoeft te geven, kan gespecialiseerde behandeling toch zinvol zijn.